Mulți cumpărători se interesează în legătură cu centralele termice în condensație pentru că ”au auzit” că sunt mai bune și mai economice.
Centralele care folosesc fenomenul condensației recuperează o parte din căldura gazelor de ardere, reducând temperatura acestora și mărind astfel randamentul global al echipamentului cu aproximativ 10-15 %.
Gazele de ardere ating punctul de rouă iar apa conținută condensează pe pereții tubulaturii de evacuare, de unde și denumirea de ”centrală în condensație”.
Trebuie făcute însă câteva precizări care vor simplifica ”dilema” alegerii între o centrală în condensație și una cu tiraj forțat (clasică).
Pentru a beneficia de avantajul funcționării cu condensare circuitul de încălzire trebuie să fie dimensionat astfel încât să asigure suficientă energie termică la o temperatură de tur de maximum 55 grade Celsius. Aceasta înseamnă că va trebui să utilizăm ventiloconvectoare sau suprafețele radiante (joasă temperatură).
Nu are logică să instalăm o centrală cu condensare pentru a funcționa cu corpuri de încălzire de înaltă temperatură.
Așadar sistemele cu centrale în condensare asigură un confort sporit și sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător însă amortizarea investiției inițiale este de lungă durată (cca 20 de ani).
ing. Adrian Stănășel