Diferențe între verificarea tehnică și revizia centralei termice
Am observat o confuzie pe care o fac mulți utilizatori de centrale termice. Confuzia între Verificarea tehnică în utilizare (pe scurt, VTU) și revizia tehnică. Voi descrie, în mod simplificat, în ce constau cele două activități.
Verificarea tehnică în utilizare (VTU) este o obligație legală, prevăzută în legislația ISCIR (Prescripția tehnică A1-2010 pentru centrale cu puteri mai mici de 400 Kw), care constă în verificarea echipamentelor de siguranță ale unei centrale termice. Se verifică dispozitivele de protecție la suprapresiune, la supratemperatură, la lipsa flăcării, etanșeitatea circuitelor de gaze arse și de apă, a circuitului de alimentare cu gaz (pentru centrale care funcționează cu gaz combustibil), se face verificarea/măsurarea arderii cu ajutorul analizorului de gaze arse.
Se întocmește Raportul de verificări, încercări și probe (forma acestuia este precizată în PTA1-2010 a ISCIR), în care se înregistrează valorile măsurate ale tuturor parametrilor specifici. Se instruiește utilizatorul, care semnează formularul. În situația în care toți parametrii se încadrează în valorile prevăzute de legislație se admite funcționarea aparatului (în cazul centralelor cu puteri de până la 400 Kw, la care mă refer, termenul maxim este de doi ani).
Pe scurt, VTU vă asigură de faptul că centrala dumneavoastră funcționează în siguranță.
Revizia tehnică reprezintă lucrările prin care se optimizează funcționarea unui echipament termic. Acestea sunt specifice pentru fiecare model de centrală. Operațiile care se efectuează în cadrul reviziei pot să fie: spălări chimice ale părților hidraulice, curățare cameră de ardere și canale de fum, înlocuirea componentelor uzate, reglajul arderii și multe altele, aplicabile fiecărui echipament specific.
Aceste lucrări sunt mai laborioase și au o durată mai mare.
ing. Adrian Stănășel