Spuneam în articolul ” Cum aleg o centrală termică de apartament” că diferența calitativă o face capacitatea de producere a apei calde menajere.
La acest capitol producătorul belgian ACV a atins excelența.
Conceptul de boiler tank în tank, în jurul căruia gravitează majoritatea produselor ACV, nu este apanajul belgienilor însă tehnologia utilizată de acest fabricant este de top.
Vasul (tankul) interior este din tablă de inox, având o formă asemănătoare cu a unei armonici (o înșiruire de inele cu diametre diferite). S-a obținut astfel, pe lângă avantajul suprafeței de schimb termic mărită, specific sistemelor tank în tank, capacitatea boilerului de a se autocurăța. Mai precis, în timpul funcționării, ”armonica” se dilată și se contractă succesiv, datorită fluctuațiilor temperaturii apei, iar depunerile de calcar se desprind și cad în partea de jos a boilerului. Așadar aceste boilere nu necesită întreținere (nici electrod de magneziu).
Cazanele și boilerele construite conform acestui concept se caraterizează prin viteză mare de încărcare a boilerului, asigurând volume de apă caldă menajeră mari și satisfăcând clienții cei mai pretențioși.
În ceea ce privește prețul, comparând cu cel al unui boiler clasic (încălzit cu serpentină imersată de agent termic) de același volum util, constatăm că acesta se dublează.
Achiziția unui astfel de boiler este perfect justificată pentru aplicații la care avem nevoie de randamente și viteze mari de ridicare a temperaturii apei menajere: hoteluri, frizerii, săli de sport sau vile cu consum mare de apă caldă.
Și încă un amănunt, care îmi întărește argumentația cu privire la calitatea și fiabilitatea acestor boilere: ACV construiește boilere pentru utilizare cu apă de mare și alte medii puternic corozive.
ing. Adrian Stănășel